czwartek, 3 marca 2016

Ciasto czekoladowe z marchewką


Jest to proste ciasto, nie wymagające talentu kulinarnego :).  Kupiłam wczoraj w Lidlu foremkę w kształcie serca i musiała ją wypróbować. Muszę przyznać że jest rewelacyjna. 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki cukru - najlepiej trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu, opcjonalnie można też dodać starty kardamon
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 - 3 szklanki marchewki startej na tarce
  • Sposób przygotowania:

    1.  Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
    2. Natłuścić formę.
    3. Jajka zmiksować z cukrem, cynamonem, sodą, kakaem i proszkiem. Po mały dodawać olej i przesianą mąkę. Na koniec wsypać marchewkę i dokładnie wymieszać. Zalać do połowy foremkę. 
    4. Piec przez 45 do 55 minut

    Z kawą najpyszniejsze!



    Opowieści lasu

    Z kończyłam wiewiórkę i teraz biorę się za sowę. Po mały do przody, nie mogę się doczekać, kiedy oprawie obrazek i powieszę na ścianie.


    **********************************************************************************************************************
    Zapraszam do wzięcia udziału w: HAFCIARSKIE WYZNANIA
    Dziękuje za odwiedziny i wszystkie komentarze. 
    Pozdrawiam serdecznie - Hafciarka. 

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękuje za odwiedziny i za każdy komentarz.