Postanowiłam zrobić ciastka owsiane, już wcześniej zamierzałam je robić, ale ból ręki uniemożliwił mi działanie. Dzisiaj nic mnie nie boli, wiec od rana zabrałam się do dzieła.
Czas przygotowania: ok. 30 - 45 minut
SKŁADNIKI:
- płatki owsiane - 1 szklanka
- mąka owsiana bądź pszenna - 1/2 szklanki
- miód 3 łyżki
- cukier brązowy/biały - 1/2 szklanki
- Przyprawa - Cukier waniliowy z nuta kardamonu
- soda oczyszczona- 1/2 łyżeczki
- masło - 100 g
- jajko
- wg uznania można dorzucić słonecznik, pestki dyni i inne bakalie.
PRZYGOTOWANIE
- Uprażyć na suchej patelni płatki owsiane
- Rozpuścić masło z miodem
- Nagrzać piekarnik na 180 stopni.
- Utrzeć żółtko z cukrem.
- Do masy dodać mąkę, przyprawę, sodę oczyszczoną, ostudzone masło i płatki owsiane. Delikatnie mieszamy to z ubitym białkiem.
- Blachę to pieczenia wyłożyć papierem do wypieków. Układać na blaszce w dużych odstępach, żeby się nie skleiły.
- Piec ok. 10 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika, będą jeszcze miękkie, aby stwardniały trzeba poczekać ok. 2 godzin.
Chabry robią się powoli myślę, że za niecały miesiąc powinnam je skończyć.
Zapraszam do wzięcia udziału w: HAFCIARSKIE WYZNANIA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i za każdy komentarz.